Cât costă un soft? Partea întâi: achiziția

De fapt, cât mă costă să-l am? Ca furnizor de software știm cel mai bine ce ne costă pe noi și trebuie, pentru binele afacerii noastre, să te coste pe tine. Diferența o face inovația: la softulmeu.ro am inventat mai mult decât o tehnologie, am inventat un mod de a face lucrurile altfel. Îți spunem mai departe la ce să te aștepți de la orice furnizor de software și cum ne diferențiem noi.

Formula licenței

shutterstock_83299162 Vânzarea de licențe este de fapt o tranzacție rapida cu puține costuri pentru vânzător. E asa de convenabil încât vânzătorul nici nu trebuie sa te întâlnească. Odată cu ascensiunea aplicațiilor furnizate prin marketplace-uri pentru telefoane (mai ales) crește și numărul celor care nu vor sa te întâlnească nici înainte nici după ce îți vând ceva. Nu-i așa, la sub 10$ ce pretenții să ai? Vei afla foarte rapid ca nu poți sa-l modifici, nici tu nici altcineva pentru tine. Deloc.

Dar dacă nu este o aplicație ieftină ci un serioasă, de la o firma serioasă cu un preț serios de licență, pe care ți-o prezintă niște oameni serioși puși la 4 ace? Păi ști cât costa sa fie totul atât de serios? Este o formulă. Sa zicem că realizarea unei versiuni profesionale pentru un soft costa 100,000 de euro (preț de România) – adică vreo 4-5 programatori angajați timp de 6-10 luni. Cate licențe pot fi vândute în cât timp, plus costurile administrative, de promovare și vânzare, plus un profit care să asigure ROI-ul softului? Ce-ți dorești de la acel soft, sigur trebuie modificat (ca doar n-au visat întocmai ce-ți trebuie ție) este un cost de achiziție suplimentar pe care-l poți calcula de la început și aduna cu prețul de licență. Sau te obișnuiești cu el și mai faci niște Exceluri pe lângă cu care să-ți faci de fapt treaba.

logo softulmeu.ro La softulmeu.ro pur și simplu nu vindem licențe.

Cat costă softul free?

tastatura cu o tasta "free" Softul free (știi tu cel pe care îl cautam în google cu bla bla free / gratis / open-source) este și el de mai multe tipuri (excludem pachetele care promovează viruși și alte probleme). Eu unul folosesc foarte mult soft open-source nu atât pentru ca este free ci din alte motive (cred că accesul liber la cod face un soft mai de calitate). In afara de Windows și Office nu am nici un soft cu licență plătită și nici crack-uri, iar softulmeu.ro se bazează pe tehnologie open-source.

Ca sa poți estima costurile cu softul free trebuie să înțelegi modelul de business. Mai fac o diferență aici, nu discut despre freemium adică softul gratis limitat sau cu reclame enervante – n-ar trebui să te încurci cu el. Softul cu adevărat free (ei zic „free as in the speech„) este întotdeauna asociat cu open-source (fie și măcar în parte). Ca business, modelul open-source este o politică de marketing pe principiu că astfel apare mult mai ușor o comunitate care duce vorba deci dezvoltă un brand cu investiție minima în promovare. Bine și cum face open-source bani? Din servicii, variante profesionale (enterprise) si vânzarea brand-ului (vezi doar cu cat a cumpărat Oracle Java sau MySql).

Ce te interesează pe tine este ca softul free mută costul de la achiziție la implementare, la servicii pentru business. Serviciile profesionale pe tehnologii open-source sunt semnificativ mai scumpe decât pe cele proprietare. Motivul este că tehnologia respectivă fie este dificil de învățat la nivel de guru fie serviciile sunt prestate de cei care au făcut-o și astfel își scot banii. De exemplu o tema de WordPress sau Drupal creata de la zero sare de 4000 de euro! Doar codarea temei, fără design. Dacă vrei să-ți faci propriul modul tot cam asa (tema e un fel de modul), la fel și în Magento.

logo softulmeu.ro Deși se bazează pe open-source softulmeu.ro nu este free (dar nici cu licență!) pentru ca în România nu avem o mișcare open-source închegată și nici investitori specializați (adică nu ai cu cine). Așa că facem altfel.

Soft la comandă

schema de lucru a unui soft desenata de mana Adică tu dai comanda și firma de soft face, dar cu fente. Fentele sunt celelalte servicii, de care de obicei nu ai habar, de care este nevoie să faci un soft: analiza, design, proiectare, testare, management de proiect. Consultanță.

După cum zicea un client mai hâtru

Trebuie sa fii foarte atent ce temă le dai

altfel te trezești cu altceva și fără bani.

Este ca atunci când faci o casă: după ce ai socotit totul la sânge mai pune încă 50% și spera să-ți placă.

logo softulmeu.ro La softulmeu.ro cea mai mare parte din efortul pentru dezvoltarea unui soft este automatizat de platforma noastră de aceea preturile noastre sunt de 3-5 ori mai mici decât la concurență. Nu doar ca iți poți permite să pui 50% peste, iți rămân bani să mai faci încă 2-3 module.

Cum e cu abonamentul? Softul în cloud? SaaS?

tastatura cu tasta "cloud application" in locul tastei "enter" Nu degeaba este combinația cea mai tare, cea mai la modă. O modă foarte scumpă în care toți marii producători de software din lume au investit sute de miliarde dolari. Asta înseamnă foarte pe scurt că cu asta vom lucra pe viitor. Pentru că producătorii mai micuți de software nu-și permit să susțină stack-uri întregi de tehnologii ca să facă ei lucrurile altfel.

De cele mai multe ori abonamentul este un soft cu licență sau free care include și hosting și mentenanță, plus asistență tehnica. Partea cea mai atractiva este costul mic de infrastructura, practic nu-ți trebuie decât net și un calculator / laptop / tabletă / telefon. Sau mă rog, toate – pentru că le vrei :).

Fiind o combinație, vine și cu dezavantaje. Costul de modificare (adaptare, personalizare sau cum vrei să-i spui) este semnificativ mai mare pentru că implica programatori specializați pe o anumită platformă care sunt mai scumpi (asa cum am arătat la softul free). Uită-te la salesforce.com sau zoho.com cam cât costă să-ți facă cineva un modulaș cum vrei tu. Crezi că să ai softul tău personal de evidenta, este un lux pe care nu ți-l permiți? E doar pentru ăia mari?

logo softulmeu.ro softulmeu.ro este soft la comandă în cloud.

Cum este diferit:

  • Abonamentul nu este pentru o licență de soft pe bani sau free ci un soft făcut la comanda ta, de obicei de la zero, pe platforma softulmeu.ro
  • Dezvoltarea unui soft este automatizată de platformă și nu implică programare, ca atare nu necesită programatori! La softulmeu.ro îți permiți să schimbi softul asa cum vrei
  • Si vine cu toate celelalte avantaje în cloud: hosting, mentenanță, asistență tehnică, infrastructură minimă.

Asta nu e tot

Nope, nu se oprește aici. In partea a doua (în curând!) ce costuri trebuie sa mai aduni din implementare, mentenanță și costuri ascunse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s